Om te beginnen: ik moet iets bekennen. Ik ben een beursmaagd. Ik ben nog nooit op de Kamasutrabeurs geweest. En ook niet op de huishoudbeurs, de vakantiebeurs of de botenbeurs. Geen idee dus wat ik moest verwachten, niet van het aanbod en niet van het bezoekerspubliek. Zou ik uit de toon vallen zonder hoge hakken en latex pakje? Het viel mee. Het publiek op de Kamasutrabeurs is net zo divers als dat in de supermarkt.

Een man die ’s ochtends tegenover je in de trein zou kunnen zitten bindt er geblinddoekte en geknevelde dames vast aan enorme bamboepalen en hijst ze dan omhoog. Hij heeft trouwens dezelfde lelijke bruine sokken aan als in de trein. De buurvrouw van twee huizen verderop wordt vandaag door haar echtgenoot uitgelaten aan een soortgelijk riempje als dat van hun hondje. Er lopen hooggehakte dames, bedaagde (…) oudere mannen, giechelende groepjes vriendinnen, en stelletjes (m/v, v/v, m/m) die samen een nieuw speeltje uitzoeken. Met een beetje pech kom je er je schoonouders tegen. In travestie.

Er zijn mensen met spasmes die in de uitverkoopbakken lingerie graaien, mensen met blindenstok die zich prima vermaken bij het sm-podium, en rolstoelers. En waarom niet? Mensen met een chronische ziekte of handicap hebben seksuele behoeftes als iedereen. Maar begrijpt de sekssector dat? En hoe wordt daarop ingespeeld? Met die vraag ging ik de beursvloer op.

Onbegrip
De man van de dvd’s begreep mijn vraag niet helemaal. Hij vroeg me of ik bij die mevrouw in die rolstoel hoorde die zojuist hier was. Hij me gaf me daarna twee gratis dvd’s omdat ik ‘een beperking’ had. Ik zocht nog naar een gevat antwoord, maar hij had al afscheid genomen met een hartelijk ‘dag schatje’. Mail vooral de redactie als je belangstelling hebt voor ‘Extreme Sex Techniques’ of ‘Hardcore Female Self Satisfaction’.

De man van ‘de Swinger’, een leren hangmat (nu voor de speciale beursprijs van maar 279 euro) met daaraan een op afstand bedienbare reuzenvibrator (niet inbegrepen), vond het maar een rare vraag of het ding geschikt was voor mensen met een lichamelijke beperking, en of die voorkwamen in zijn klantenkring. ‘Natuurlijk. Je hoeft alleen maar te gaan liggen, toch?’ Schat, heb jij de afstandsbediening gezien?

Gelukkig waren er ook mensen die verder dachten dan hun korte leren broek. De dame van een van de stands met speeltjes dacht dat bijvoorbeeld apparaten met een gat in plaats van een normale handgreep (bijvoorbeeld de Lelo Soraya en Alia en de WeVibe 2) wel eens handig konden zijn voor sommige mensen, omdat ze makkelijker vast te houden zijn. Er zijn ook steeds meer speeltjes met afstandsbediening, die je vaak ook nog eens kunt opladen.

En, lang leve de webshop: je hoeft er de deur niet voor uit. Op sites als www.miranda.nl , www.mailfemale.com en natuurlijk www.christineleduc.nl kun je shoppen vanuit huis. Voordeel van zelf naar de winkel gaan is dan weer dat de meeste verkopers (in ieder geval de mensen die ik sprak) veel weten te vertellen over hun koopwaar en dat met plezier doen.

Tussenoplossing: laat de winkel bij je thuis komen en organiseer een erotische homeparty. Op de beurs stonden de dames van Braaf en Stout, (er zijn natuurlijk meer aanbieders), die behalve hun ‘gewone’ party’s ook vijftig tinten grijs-feestjes geven – mét alle speeltjes die in de boeken voorkomen. Inclusief de nu algemeen bekende Grey-stropdas. Handig, leuk en vooral lekker voor als je moeilijk de deur uitkomt, geen zin hebt om je in de kou naar buiten te begeven, of geen behoefte hebt aan een postbode die je met een pokerface een discreet verpakt pakketje overhandigt.

Er waren trouwens opvallend veel ‘massagestaven’ te zien. En dan niet van het soort dat vroeger in de Wehkamp-gids stond; crèmekleurige marmeren zuilen die modellen met ingetogen blik tegen hun nek hielden. Iedereen wist dat dat níet de plek was waarvoor ze bedoeld waren. Tegenwoordig zijn ze dat wel. Er bestaan handzame kleintjes zoals de tantrabeam (www.tantrabeam.nl), een massageapparaatje dat om jouw hand of die van je partner gaat. In te stellen van betonmixer-hard tot subtiel stimulerend. Aan de andere kant van het spectrum zijn er die zo groot zijn dat ze meer op een kruimeldief lijken, en die écht niet bedoeld zijn voor intern gebruik. Fijn voor als je spieren vastzitten (ik ben drie keer langs de stand gelopen), maar weer niet als je zenuwpijn hebt, of zelf zo’n stofzuiger niet op kunt tillen.

Sfeerverhogers en lustopwekkers
Sommige mensen hebben wat meer nodig om in de sfeer te komen, om opgewonden te raken of om klaar te komen. Daarvoor heeft de beurs vele stands met lustopwekkende kaarsen en massageolie in nog meer vormen, smaken, geuren en kleuren. Er zijn kaarsjes te koop waarvan je het gesmolten kaarsvet als massageolie kunt gebruiken. (Bleek ook fijn te zijn voor mijn droge handen.) Voor wie al in de juiste stemming is maar wel wat hulp kan gebruiken is er is een keur aan glijmiddelen. Er is voor iedereen wel iets geschikts te vinden, maar je moet niet aan keuzestress lijden.

Natuurlijk waren er blauwe pilletjes, hier Libidoforte geheten en in mannen- en vrouwenversie te koop. Volgens de verkoopster ‘handig bij droogheid’, en ‘helemaal natuurlijk’. Volgens het foldertje: ‘een 100% natuurlijk voedingssupplement dat kan leiden tot veel meer en langer plezier in bed’, ‘langduriger erecties en vaker climax voor mannen en vrouwen.’ Een ander interessanter mengseltje (verkoopster: “ik druk het misschien wat plat uit, maar hier word je echt bloedgeil van) genaamd sex opium liquid belooft wonderen, maar zoals bij wel meer middeltjes is de bijsluiter onverbiddelijk: ‘Niet te gebruiken bij hart- en vaataandoeningen, hoge bloeddruk, diabetes, glaucoom, schildklier-, nier- of prostaatproblemen.’ Laat dat nou net aandoeningen zijn waarbij je wel eens een oppepper kunt gebruiken.

Je yoni op de muur
De mensen die echt enthousiast raakten als ik ze vroeg wat zij konden betekenen voor mensen met een ziekte of handicap, waren de fotografen. Fotograaf Bub Klein van studio Glamour Vision vertelde dat zijn vriendin oncoloog is, en dat hij dus goed weet dat een ziekte je gevoel van eigenwaarde en schoonheid behoorlijk kan verminderen. Maar met goede belichting en accessoires is veel mogelijk, ook erotische foto’s. Met stoma of zonder op de foto? Uit je rolstoel of erin? Bub: ‘Het is een deel van je leven. Zonder dat deel was je er misschien niet. Ook met een stoma, pomp, rolstoel of litteken kun je mooi op de foto, maar als je het niet wilt, regelen we het zo dat je het niet ziet.’

Ben Kruijt, die zichzelf fotoloog noemt, heeft in zijn portfolio op de beurs prachtige foto’s van model Engel. ‘Zij zit in een rolstoel, maar klimt kontje voor kontje de trap op’, verklaart hij bijna trots. Met stoel, zonder stoel, onder de stoel zelfs; kinky, romantisch, maar zonder uitzondering sterke foto’s van een vrouw met een handicap.

Wie het graag nóg persoonlijker maakt, laat een yonibloem maken: een foto van je vagina in een bloem verwerkt. Heel duidelijk of bijna niet te zien. Mannen kunnen een lingamfoto maken, en stellen kunnen de twee tot één foto laten verwerken. Ook hier bestaat de mogelijkheid tot artistieke naaktfoto’s en wordt er rekening gehouden met beperkingen – als je dat wilt. Voor wie het niet gek genoeg kan: ‘Pricasso’ schildert je portret – met zijn penis. De dvd van het scheppingsproces krijg je erbij.

Actie en overgave
En wat nou als je gewoon echt harde actie wilt? Als je niet zo lenig bent als die mevrouw die daar op het podium, in folie gewikkeld met kaarsvet, zweepjes en naalden bewerkt wordt, maar zoiets – misschien iets minder extreem, maar toch… – best een keer wilt proberen? Kan dat, en is het verantwoord?

Leven met een chronische ziekte of handicap betekent vaak constante controle: over hoe je leeft, wat je eet, of je medicijnen wel op tijd inneemt. Misschien is het dan wel fijn om jezelf eens helemaal over te geven aan iemand. Ik vroeg het de meneer met de bruine sokken, die (in ieder geval deze beursdagen) deel uitmaakt van het team van meesteres Rowena.

‘Er zijn hoeren met een zweepje die denken dat ze aan sm doen. Er zijn ook mensen die het leuk vinden om grapjes uit te halen met nieuwelingen en ze uit te proberen. Die gaan dan te ver. Je moet ook nooit zo maar naar iemand toe gaan. Het gaat om respect. En om de drie v’s: veiligheid, vertrouwen en vrijwilligheid. Maar als je een klik met iemand hebt, en aangeeft wat je wel en niet wilt en kunt, dan kun je ook met een ziekte of handicap een sm-sessie ondergaan. Trouwens, sm en seks is niet hetzelfde. Veel mensen denken dat. Aan een sm-spel hoeft geen neuken, beffen of pijpen te pas te komen.’ Waarvan akte. Sommige meesters en meesteressen geven ook telefonische en webcamsessies: Google is your friend!

Lijkt overgave je fijn, maar gruw je bij de gedachte aan dominante spelletjes, dan kun je denken aan een (erotische) massage. Op de beurs stonden mensen van DifferentTouch-DifferentMind. Hun ‘instituut voor massage, intimiteit en relatie’ verzorgt massagecursussen, – workshops, individuele sessies en privéles in verschillende soorten intieme massage, waaronder aanraken&ontvangen en tantrische massage. Ze komen helaas niet bij je aan huis, maar er zijn ook op dit gebied gelukkig meer aanbieders.

Speeltuin en supermarkt
Na een paar uur rondscharrelen tussen de kraampjes met lingerie, battery-operated boyfriends, sieraden, lederwaren, kaarsen, pilletjes, kunst etcetera etcetera, is het wel duidelijk: de Kamasutrabeurs is een kruising tussen een speeltuin voor volwassenen en een erotische winkel. Er is, ook als je een ziekte of lichamelijke beperking hebt, van alles mogelijk, maar natuurlijk is niet alles lekker of geschikt voor iedereen. Net zoals je in de supermarkt misschien categorisch langs de chipsafdeling loopt of allergisch bent voor pinda’s en ze dus nooit koopt, loop je op deze beurs misschien snel langs heftiger shows, ben je allergisch voor latex, of laat het hele vijftig tinten grijs-gebeuren je koud. Dus wat je ook hebt, waar je ook warm voor loopt: ook voor jou is in deze reuzensekssupermarkt iets leuks te vinden.

Geschreven voor Leefwijzer.nl (januari 2013)