Dit zijn een paar stukken die ik al jaren geleden schreef. Ik wilde ze niet op mijn website plaatsen, omdat ik vond dat ze wat zwartgallig waren, en omdat ik me niet wil profileren als uitkeringstrekker. Daar schaam ik me namelijk voor. Maar nu meneer Asscher het idee heeft opgevat om alle bijstandstrekkers naar het uitzendbureau te sturen omdat ze ‘de sollictatieplicht te licht opvatten’ (zie http://www.nu.nl/economie/2964194/asscher-wil-bijstandsontvanger-uitzendbureau.html) ben ik (tijdelijk?) de schaamte voorbij; hier komt de litanie van de welwillende uitkeringstrekker.

Een tijd geleden liep mijn frustratie over het toe zijn aan een nieuwe uitdaging/op zoek zijn naar een leuke klus/even pauze nemen nogal hoog op. Ik heb toen een paar stukken geschreven over mijn ervaringen. Nu ook hier! Komt-ie:

Werk.nl

Werk.nl. Leuke site. Van het cwi. Ik probeerde zojuist in te vullen dat ik tegenwoordig bureauredacteur bij een vertaalbureau ben. Dat lukte niet. Je kunt wel manager vertaalbureau zijn. Of bureauredacteur radio. Je kunt zelfs, en vraag me niet hoe ik daar achter kwam, castagnettenspeler zijn. In twee varianten: klassiek en modern. Ja, geen wonder dat je dan bij het cwi moet zoeken, als je vak castagnettenspeler is. Terwijl er volgens mij heel wat bureauredacteurs zijn bij nog veel meer vertaalbureaus. Of medewerkers vertaalbureau, maar dat kun je bij het cwi ook niet zijn. Lieve mensen van het CWI, ik wil echt graag werken. Waar kan ik me laten omscholen tot castagnettenspeler?

U heeft 1 nieuw bericht

Ik sta natuurlijk ingeschreven bij verschillende werksites. Bij de meeste is het inschrijven al moeilijk, omdat ze graag willen dat je met je opleiding en je werkervaring in een hokje past. Moet dat hokje er wel bij staan natuurlijk. Maar goed, ik sta ingeschreven. Dat niemand zegt dat ik het niet probeer. Af en toe vraag ik me af of die sites net zo hun best doen als ik -ik betwijfel het. Als het cwi een mailtje van 8mb stuurt hoef ik ´m niet eens te openen, dan is het deze:

Geachte mevrouw,

U hebt aangegeven dat u regelmatig op de hoogte wilt worden gehouden van het vacatureaanbod op werk.nl. Met de e-mailservice ontvangt u de nieuwste vacatures die passen bij uw CV op werk.nl. Hierbij sturen wij u de zoekresultaten van onze e-mailservice voor uw CV met gebruikersnaam ******* over de afgelopen 5 dagen. Het aantal resultaten is ingesteld op maximaal 15. Hoe vaak u vacatures wilt ontvangen en hoeveel per keer, kunt u instellen onder het kopje ‘E-mailservice’ in uw CV onder ‘Bescherming persoonsgegevens, e-mailservice en RSS-feed’. Helaas zijn er geen nieuwe vacatures gevonden die passen bij uw CV. Wanneer dit meerdere malen achtereen gebeurt, kunt u eventueel de wensen in uw CV aanpassen. Log daarvoor in op www.werk.nl en klik op ‘CV aanpassen/bekijken’. Breid bijvoorbeeld het aantal door u gewenste beroepen uit of vergroot de straal of het aantal regio’s waarin u werk zoekt. Met vriendelijke groet, Het werk.nl team. Let op: dit bericht is automatisch verstuurd, u kunt hier niet op reageren.

Er was eens

Lang geleden, toen ik net …boventallig gemaakt was… ja, ja, ok, gehoord had dat mijn contract niet verlengd zou worden dan…meldde ik me bij het cwi om ze te vragen me steun te verlenen in moeilijke tijden. Ok, ok, om een uitkering aan te vragen. Ik heb toen dit stukje geschreven. Mijn excuses voor de licht pessimistische toon, ik voelde me ietwat teneergeslagen.

Ik was gisteren bij het cwi. Kwam terug en ben uitgeput en gedeprimeerd mijn bed in gedoken. Dit was wat er tussen het heen en het terug gebeurde: Fiets fiets fietserdefiets wat leuk die groene dingseltjes aan de bomen, wat ruikt het lekker buiten, gaan we vandaag eens wat dingen regelen en het komt allemaal wel weer goed! Ik kan, ik kan, ik weet niet wat ik kan maar ik kan het! Parkeer fiets voor inlelijk gebouw cwi. Stap vol goede moed naar binnen. Hallo, ik wil een uitkering aanvragen, het zou kunnen dat ik alweer recht op ww heb, dat weet ik niet, maar ik heb daar en daar gewerkt en dan en dan word ik weer werkloos. Nee, dat is niet de complete lijst, ik heb ook nog daar en daar gewerkt en wel toen en toen. Ja, kan er niks aan doen dat dat niet in uw lijst staat, het staat wel in mijn lijst. Goed, dan wacht ik wel even. Zet mij neder en wacht. De Telegraaf lezen is geen optie. De huisregels ken ik al, zij mogen alles en ik mag niks was geloof ik waar het op neer kwam. Lees een folder over Groningen@Work plus, een programma dat ongeveer inhoudt dat iedereen die nog geen dertig is verplicht zes weken wasknijpers moet gaan vouwen bij de dienst sociale werkvoorziening, zogenaamd om het arbeidsritme er in te houden maar volgens mij uit puur sadisme. Je kan ook nog begeleiding krijgen in solliciteren, weer naar school gaan of een cursus volgen. Iemand roept om mevrouw E., ik herinner me net op tijd dat ik dat dan wel zal zijn, en kom oog in oog te staan met een waarschijnlijk toch zeker licht homoseksuele chimpansee. Chimpansee blijkt medewerker cwi die me uitlegt dat ik geen recht heb op ww en dat ik dus bijstand mag aanvragen. Daartoe dien ik dan wel eerst een voorlichtingsbijeenkomst bij te wonen, en dat kan alleen op donderdagen. Ja, dat moet, ook al heb je nog niet lang geleden een bijstandsuitkering gehad. Anders kunnen we de aanvraag niet in gang zetten. Ja, vervelend dat je dan werkt, zeg, nou, kom over een maand dan maar terug. Oh, je hebt geen zin om weer drie maanden te moeten wachten op een beslissing. Nou, dan kan het vanmiddag. Kan je vanmiddag? Mag ze vanmiddag? Ze mag vanmiddag. Verlaat gebouw, fiets door stad, wees gedeprimeerd. Anderhalf uur later: parkeer fiets voor inlelijk gebouw cwi. Sluit aan bij groep andere voorlichtingsbijeenkomstbezoekers. Trap af. Het voorgeborchte is afgeschaft, dus dan moet dit de hel wel zijn. Krochtige kelderruimte met daarin een medewerker cwi (m) en een medewerker cwi (v), die of nog niet zo lang hier werkt of gewoon zo’n irritant blij en hulpvaardig persoon is dat ze, ook al heeft ze niets te doen, toch de medewerker cwi m bijstaat met diensten als punt 1, 2, 3 tot en met 1015 aanwijzen op het powerpointpresentatiescherm. Bijeenkomst verder samen te vatten onder de noemer: vertel me eens iets dat ik nog niet wist. Verlaat de binnenste kring van de hel en ga zonder de bank te passeren naar de medewerker van het cwi die de aanvraag met u zal doornemen. Medewerker vertelt dat ik bewijsstukken 1 tot en met 50081 moet inleveren volgende week donderdag, want dan hebben we een afspraak. Oh, je werkt dan en je wilt geen vrij nemen. Eh, ja, dat is nou lastig. Nou, lever het dan maar in aan de balie, als het maar voor volgende week vrijdag is. Schrijf ik dat even op dit formulier, draai ik even een kopietje ervan. Zet ik er wel even mijn stempeltje bij, dat ze daar weten dat je dit niet zelf bedacht hebt. Nou, fijne dag nog he? Bij thuiskomst linksaf richting slaapkamer geslagen, met kleren en al in bed gesprongen en de dekens over mijn hoofd getrokken.

Lief!

Een tijd geleden kreeg ik een brief van het CWI. Dat was mogelijk de grappigste brief ooit. Ik heb ‘m opgeborgen, met als gevolg dat ik ‘m nu kwijt ben -zo gaat dat. In die brief stond dat ik nu de kans had mijn loopbaan een enorme boost te geven. Misschien heette het een kickstart, of een geweldige aftrap, in elk geval was het iets in de categorie ‘laat maar horen.’ Ik kon (verwachtingsvolle stilte….nog even…..aaah, we willen het weten….) OPZICHTER IN DE BOUW worden. Of voorman, of werkvoorbereider. Echt. Dat kon ik. Moest ik me ergens aanmelden, en dan een opleiding volgen, werken en leren tegelijk, maar het CWI nodigde me van harte uit. Lief he? Vond ik wel. Toen ik uitgelachen was keek ik naar de eisen. Je moest:

  • lichamelijk gezond en sterk zijn (Diabeten met rugklachten en zonneallergie worden van harte uitgenodigd te reageren?)
  • een goede conditie hebben (ehrrr…..)
  • graag in de buitenlucht willen werken (zie eis 1)
  • technisch inzicht hebben (hier heb ik werkelijk geen zinnig commentaar op. Ik heb ooit eens een uur in Parijs rondgelopen op zoek naar mijn hotel. Later kwam ik erachter dat ik de kaart op zijn kop had gehouden en dat het hotel zich al die tijd om de hoek had bevonden.)

Maar toch lief dat ze aan me dachten.

Uitzendbureau

Vol goede moed (10/10) een lijstje gemaakt van uitzendbureaus (ongeveer 20) waar ik me in wilde schrijven. Als ik er per dag vier doe ben ik binnen een week klaar met inschrijven. Heel constructief, proactief en gemotiveerd, toch?

Voor uitzendbureau 1 heb ik als student wel eens gewerkt. Ze hebben behalve klussen van een dag ook medische experimenten in de aanbieding. Voor dat laatste bedank ik, maar klussen zijn klussen en werk is werk. (Als werkloze mag men immers niets weigeren indien men niet geboekstaafd wenst te worden als lui uitschot; aan den arbeid, schorriemorrie!) Hoewel ik met een dag afwassen bepaald niet uit de uitkering kom en ik het echt niet op mijn cv kan zetten is elke inschrijving er één. Misschien levert het toch wel wat op.

Uitzendbureau 2: ‘Hallo, ik wil me graag inschrijven.’ -Wat voor werk wil je doen? ‘Nou, ik wil alles wel doen, behalve callcenterwerk. -Ja, maar wat voor werk wil je doen? ‘Nou, alles wel, ik sta overal voor open.’ -Je moet echt wat specifieker zijn. Wat is je achtergrond? ‘Voornamelijk marketing, publiciteit en acquisitie, maar ik wil ook best administratief werk doen.’ -Wat voor studie heb je dan gedaan? ‘Kunst en kunstbeleid. Theaterwetenschap.’ -oh, op dat gebied hebben we helemáál geen werk. ‘Daar vielen dus ook vakken organisatiekunde en boekhouden en dergelijke onder, dus vandaar dat ik ook best administratief werk wil doen. Zoals ik al zei, ik wil alles wel doen, behalve callcenterwerk. Schoonmaken is ook prima, ik wil gewoon aan de slag.’ -Voor schoonmaakwerk hebben we wel mensen die daar beter voor opgeleid zijn, dus daar schrijven we je toch niet voor in. Nee, sorry. Succes verder he?

Uitzendbureau 3: ‘Hallo, ik wil me graag inschrijven.’ -opleidingsniveau? ‘Universitair.’ -oh, dan ben je veel te hoog opgeleid, dan kunnen we je niet inschrijven.

Uitzendbureau 4: ‘Hallo, ik wil me graag inschrijven.’ -Lijkt me niet. Wij doen voornamelijk in zwaar lichamelijk werk, stands opbouwen enzo. Daar lijk je me niet het type voor. ‘Maar misschien hebben jullie ook andere….’ -Nee, sorry, ik denk niet dat we iets voor je kunnen betekenen. Doeg!

  • Goede moed: 0/10
  • Aantal inschrijvingen: 1/4
  • Frustratie: 10/10