Noot voor kerkelijke zielen: het onderstaande is vast heel heiligschennend, en wellicht beledigend. Zo is het niet bedoeld. Ook al geloof ik zelf niet in God, anderen doen dat wel, en dat vind ik prima. Ik kan niet met zekerheid zeggen dat ík gelijk heb. Maar de gedachten die ik over religie heb, hebben meestal betrekking op mensen en de rare dingen die ze doen op godsgebied, en niet op godheden. Geloof is tenslotte menselijk. (Gelooft God eigenlijk ook? En waarin dan?) En die gedachten van mij komen meestal om een uur of drie, vier ’s nachts. Zijn het dan slechte gedachten? Ik vind van niet. Als jij dat wel vind spijt me dat. Maar niet heel erg.

Ik belde laatst mijn oma. Ze was niet thuis, omdat ze met mijn opa in de kerk zat, vertelde ze later. Ze hadden het laatste avondmaal gevierd, en legde me uit wat dat inhield. Later realiseerde ik me dat ik dat wel ongeveer wist, maar hee, het was zondag, het was ochtend, en ik stond in de weekendstand. Het lichaam en het bloed van Jezus, en dat werk je symbolisch naar binnen in de vorm van een ouweltje en een slok wijn. Maar je weet niet wat mensen tegenwoordig allemaal voor enge dingen bij zich hebben, dus wordt het bloed genuttigd uit kleine bekertjes in plaats van uit een grote, ceremonieel verantwoorde kerk. Uh, kelk. Trouwens grappig, vampirisme is occult, dus niet des gods, en dus een zeer kwalijke zaak volgens de meeste kerken (niet allemaal, maar dat zijn dan heidense kerken), maar bloed drinken mag wel. Terwijl, weet jij veel wat voor soa’s die kerel bij zich had. Oh maar nee, dat kan niet, want homoseksualiteit is, in elk geval in de praktijk, óók verfoeilijk, en Jezus is heilig, dus die heeft niks met zulke dingen te maken. Maar goed, vanwege ziektes, virussen en bacteriën die de kerk wel erkent mag het bloed van Jezus tegenwoordig uit kleine weggooibekertjes genuttigd worden. En ik zie mijn opa, die nog net geen afgestudeerd vinoloog is, denken: die Jezus toch. Hij moest eens een andere slijterij zoeken voor zijn bloedtransfusies.